Zwangerschapshaptonomie

De leukste begeleiding bij zwangerschap en geboorte

Wil je weten of zwangerschapshaptonomie wat voor jullie is? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of kom naar de Informatieavond Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding.

Je kindje laten voelen dat je er al voor hem of haar bent, als liefhebbende ouder(s). Het geeft zo’n groot gevoel van vertrouwen en dat is het beste fundament dat je je kind kunt geven. Geboren worden is voor zo’n klein hummeltje een intense gebeurtenis. Stel je voor, vanuit de warme veilige buik kom je in de buitenwereld van de harde geluiden, het felle licht en de kou. Wat een geruststelling als het direct jullie aanraking herkent en zich weer in jullie vertrouwde handen kan laten dragen.

Aandacht voor vader, moeder en kind

Het gehele traject bestaat uit vijf bijeenkomsten voorafgaand aan de bevalling en één bijeenkomst na de bevalling. De eerste keer is zodra je je kindje aan de buitenkant voelt bewegen. Dat is gemiddeld vanaf week 20. Maar later beginnen met de begeleiding kan natuurlijk ook. Overigens ben je natuurlijk niet verplicht om het gehele traject te doen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de verschillende bevallingshoudingen aan te leren of leren omgaan met pijn. Ieder koppel is anders, dus ik stem de begeleiding af op jullie wensen.

In zes bijeenkomsten

  • maken jullie spelenderwijs contact met je kindje,
  • leer je als partner hoe je moeder en kind het beste kunt ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling,
  • leren jullie oefeningen uit de Spinning Babies en ontspanningsoefeningen uit de Rebozo,
  • nemen we verschillende houdingen door die je kunt aannemen tijdens de ontsluiting en de baring,
  • leert moeder hoe ze haar kind het beste kan dragen om bekkeninstabiliteit en rugklachten te verminderen of voorkomen,
  • leert ze haar eigen kracht kennen en die op een zo goed mogelijke manier in te zetten tijdens de bevalling,
  • leert ze omgaan met de weeën, pijn en eventuele angst en
  • blikken we na de geboorte terug en kijken we wat jullie eventueel nog nodig hebben aan ondersteuning.

Geboorte, een natuurlijk proces

Zwangerschap blijft een wonderbaarlijk proces, de groei van jullie baby in je buik. Hoe prachtig zit de natuur in elkaar. Juist door niet te doen, maar door je over te geven en te vertrouwen op de natuur ontstaat er een nieuw klein mensje. Evenzo zorgt de natuur er ook voor dat je kindje geboren kan worden als het zover is, als het klaar is om in de wereld te komen. Je lijf heeft die wijsheid. Je lijf kan dat, jij kan dat. Zoals je waarschijnlijk weet spelen hormonen de belangrijkste rol. Als je je kunt overgeven aan het natuurlijke proces, zorgt het gelukshormoon (ook wel knuffelhormoon) oxytocine er voor dat alles gaat zoals het hoort te gaan. Precies op het juiste moment, in de juiste maat, in het juiste tempo. Echter, de stresshormonen zitten op dezelfde balans als de gelukshormonen. Heb je meer spanning, dan verlaagt het niveau van de liefdeshormonen. Voel je je gelukkiger dan verlaagt vanzelf het stressniveau. Belangrijk dus om te zorgen dat de gelukshormonen hun werk kunnen doen.

Liefdevolle aanraking stimuleert de gelukshormonen

Haptonomie is de wetenschap van de tastzin, van je gevoel, van de aanraking, van de affectieve liefdevolle bevestiging. Daarom leert de partner hoe hij met behulp van aanraakoefeningen zijn vrouw kan helpen het beste te ontspannen.  Door haar lichaam en met name haar huid aan te raken op de juiste manier wordt de aanmaak van oxytocine gestimuleerd. Daarbij leren we oefeningen om te zorgen dat moeder ontspannen blijft, zodat zij zich kan blijven richten op de baby en het geboorteproces. Als jullie afgestemd zijn op elkaar, op jullie baby en op het proces, dan is de kans groter op een voorspoedige en blije geboorte.

Spinning Babies en Rebozo

Tijdens de begeleiding besteed ik extra aandacht aan drie basisoefeningen van de Spinning Babies. Dit is een methode waarbij je oefeningen leert om je kindje te helpen goed te kunnen draaien en gemakkelijker het geboortekanaal te laten passeren. Daarnaast laat ik jullie voelen hoe fijn te is het is om te werken met de Rebozo. En dat alles in harmonieuze afstemming met elkaar, omdat de geboorte van jullie baby echt iets van jullie samen is.

Stuitligging

Ligt je baby in een (onvolkomen) stuit, dan kan ik je met speciale haptonomische oefeningen helpen om meer ruimte te maken in je bekken. Daardoor is de kans groter dat je kindje alsnog uit zichzelf draait. Mocht je toch naar het ziekenhuis moeten om je kindje uitwendig te laten draaien (versie), dan kan ik jullie oefeningen aanleren waardoor deze ingreep minder pijnlijk is. Zeker in combinatie met Moxatherapie is de slagingskans groot. Raadpleeg altijd voor de zekerheid je eigen verloskundige of gynaecoloog. (zie ook www.stuitlig.nl)

Angst voor de bevalling of hyperventilatie

Zie je op tegen de bevalling, ben je onzeker of heb je twijfels? Ben je bang voor de pijn en heb je bijvoorbeeld snel last van hyperventilatie, dan is haptonomische begeleiding uitermate geschikt. En mocht blijken dat je extra aandacht of tijd nodig hebt, dan kan een sessie haptotherapie je net dat beetje meer bieden om je vertrouwen te vergroten. (Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat haptotherapie aanzienlijk de angst voor de geboorte vermindert. Lees hier mijn artikel in het Haptonomisch Contact)

Begeleiding aan huis

Om de oefeningen zo goed mogelijk af te stemmen, kom ik graag naar jullie toe. Samen kijken we hoe je de verschillende houdingen en oefeningen in je eigen omgeving kunt doen. Tenslotte begint de geboorte hoogstwaarschijnlijk bij jullie thuis en niet in mijn praktijkruimte. En omdat je lekker thuis bent, ben je ook nog eens het meest ontspannen. Of je nu kiest voor een thuisbevalling of in het ziekenhuis, de geboorte van je kindje begint thuis. Hoe veiliger en vertrouwder je je thuis voelt, hoe voorspoediger de ontsluiting gaat. Als jij je kunt overgeven aan het natuurlijke proces, hoe fijner.

Wil je toch liever naar de praktijk komen, dan kan dat natuurlijk ook. Het adres van mijn praktijk is Parkdwarsstraat 18 in Nijmegen.

Welkom, lief kind

Het verlangen naar bevestigend contact is een oerverlangen. Je gezien voelen maakt je vitaal en levendig. Het contact dat jullie nu al kunnen opbouwen met je nog ongeboren kindje bevordert een veilige hechting en dat is de beste basis voor zijn verdere ontwikkeling. En vergeet niet dat je kindje al vanaf de twaalfde week voelt of er aandacht voor hem is of niet.

Kosten

De kosten voor een sessie zwangerschapshaptonomie bedragen €72,50. Kies je ervoor om het gehele traject van zes sessies in één keer te betalen, dan ontvang je 10% korting en bedragen de kosten €391,50

Bij begeleiding aan huis wordt binnen een straal van 20 km geen extra reiskosten in rekening gebracht. Daarboven bedragen de reiskosten €0,20 p/km.

Raadpleeg je zorgverzekering of het 2020 NFG vergoedingenoverzicht voor de vergoedingen.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact met me op. Je kunt me altijd bellen, appen of e-mailen. Of kom naar een van de maandelijkse informatieavonden.

Ik ben aangesloten bij de Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders (VHZB)

Kijk op de website van de VHZB voor een videoimpressie van zwangerschapsbegeleiding.