Zwangerschapshaptonomie

De leukste begeleiding bij zwangerschap en geboorte

‘Haptonomie, dat is toch contact maken met je kindje?’ Jazeker, daar ben ik als haptonoom in gespecialiseerd, maar dat is het niet alleen. Het gaat ook over contact maken met elkaar, over het in verbinding blijven met je lijf, je baby en over afstemming met elkaar. Want gezien en gehoord worden is een fundamentele behoefte.

Aandacht voor de baby

Door op de goede manier contact te maken met je baby, erken je je kind al vanaf zijn prilste bestaan. Dit bevestigende contact is van levensbelang.  Het versterkt het gevoel van vertrouwen en dat is het beste fundament dat je je kind kunt geven. Geboren worden is voor zo’n klein hummeltje een intense gebeurtenis. Stel je voor, vanuit de warme veilige buik kom je in de buitenwereld van de harde geluiden, het felle licht en de kou. Wat een geruststelling als het direct jullie aanraking herkent en zich weer in jullie vertrouwde handen kan laten dragen.

Bij de meeste cursussen ligt het accent op de bevalling van de vrouw. Liever kies ik er voor om de geboorte van je kind als uitgangspunt te nemen. Daarmee hoop ik meer je nieuwsgierigheid en het uitzien naar je baby aan te spreken. De bevalling is niet een eindpunt maar een begin. Bovendien is het je kind die zijn of haar eigen geboorte begint. Het is aan jou om je daarvoor letterlijk te openen. En het is aan jullie als paar, om ruimte te maken en je kind met open armen te verwelkomen.

Aandacht voor moeder

Moeder is degene die geboorte geeft aan jullie kind. Zij is het die ruimte maakt in haar lichaam. In haar moederschoot groeit en ontwikkelt de baby zich tot een autonoom mensenkind, de allereerste hechting. Het verlangt van de moeder zorg en toewijding, met alle gevoelens van vreugde en ongemakken erbij. Tijdens de begeleiding hebben we aandacht voor haar emoties en gevoelens, eventuele onzekerheden en twijfels. Daarbij leer ik jullie hoe zij het beste de weeën kan aannemen om zo goed mogelijk ruimte te geven aan de geboorte. Verder komt alles aan de orde wat je moet of wil weten bij een bevalling, van ontspanningsoefeningen en de fysiologie tot het geboorteplan.

Aandacht voor vader/ partner

Uiteraard is er ook aandacht voor jouw gevoelens en emoties. Dat wordt vaak vergeten, maar vader worden -of zijn, want je bent het al, is niet niks. Als vader of partner krijg je er verantwoordelijkheden bij waar je misschien onzeker over kunt zijn. Of juist niet en zie je er met veel vertrouwen en nieuwsgierigheid naar uit. Hoe dan ook, je doet er toe.

Je leert hoe je op een goede manier contact kunt maken met je nog ongeboren kind. Je leert hoe je op de juiste manier kunt afstemmen op je vrouw tijdens de bevalling en hoe je haar het beste kunt ondersteunen. We kijken welke oefeningen het beste bij jullie passen, immers iedereen is anders. Daarom is het persoonlijke begeleiding en geen groepscursus.

Alleenstaande moeder

Heb je geen partner, ook dan ben je natuurlijk van harte welkom. Omdat het persoonlijke begeleiding is, stem ik samen met jou af waar je behoefte aan hebt. Misschien overweeg je je moeder, een vriendin of iemand anders bij de bevalling te vragen. Dan kun je eventueel samen met haar de sessies doen. Maar dat hoeft niet. Jij hebt de regie.

Het begeleidingstraject

Het gehele traject bestaat uit vijf bijeenkomsten voorafgaand aan de bevalling en één bijeenkomst na de bevalling. De eerste keer is zodra je je kindje aan de buitenkant voelt bewegen. Dat is gemiddeld vanaf week 20. Maar later of eerder beginnen kan natuurlijk ook. Overigens ben je natuurlijk niet verplicht om het gehele traject te doen. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de verschillende bevallingshoudingen aan te leren of leren omgaan met pijn. Ieder paar is anders, dus ik stem de begeleiding af op jullie wensen.

In zes bijeenkomsten

  • maken jullie spelenderwijs contact met je kindje,
  • leer je als partner hoe je moeder en kind het beste kunt ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling,
  • leren jullie oefeningen uit de Spinning Babies en ontspanningsoefeningen uit de Rebozo,
  • nemen we verschillende houdingen door die je kunt aannemen tijdens de ontsluiting en de baring,
  • leert moeder hoe ze haar kind het beste kan dragen om bekkeninstabiliteit en rugklachten te verminderen of voorkomen,
  • leert ze haar eigen kracht kennen en die op een zo goed mogelijke manier in te zetten tijdens de bevalling,
  • leert ze omgaan met de weeën/golven, pijn en eventuele angst en
  • blikken we na de geboorte terug en kijken we wat jullie eventueel nog nodig hebben aan ondersteuning.

Van angst naar vertrouwen

Zwangerschap blijft een wonderbaarlijk proces, de groei van jullie baby in je buik. En als de tijd daar is, kondigt je kind zich aan en is het klaar om in de wereld te komen. Je lijf heeft die wijsheid. Je lijf kan dat, jij kan dat. Zoals je waarschijnlijk weet spelen hormonen de belangrijkste rol. Als je je kunt overgeven aan het natuurlijke proces, zorgt o.a. het gelukshormoon -ook wel het knuffelhormoon oxytocine ervoor dat alles gaat zoals het hoort te gaan. Precies op het juiste moment, in de juiste maat, in het juiste tempo. Je baby en jij zijn er het best mee gebaat om je in dat natuurlijke ritme te houden. Toch kan het gebeuren dat je gedurende de bevalling stress zal ervaren. Ik leer jullie hoe je daarmee om kunt gaan en weer terug kunt komen naar je vertrouwen. En dat is voor iedereen weer anders. We kijken wat jou helpt.

Het is handig om te weten dat de stresshormonen op dezelfde balans zitten als de gelukshormonen. Heb je meer spanning, dan verlaagt het niveau van de liefdeshormonen. Voel je je gelukkiger dan verlaagt vanzelf het stressniveau. Belangrijk dus om te zorgen dat de gelukshormonen hun werk kunnen doen.

Liefdevolle aanraking stimuleert de gelukshormonen

Haptonomie is de wetenschap van de tastzin, van je gevoel, van de aanraking, van de affectieve liefdevolle bevestiging. Daarom leert de partner aanraakoefeningen om zijn vrouw te  helpen zich het beste te ontspannen.  Door haar lichaam en met name haar huid aan te raken op de juiste manier wordt de aanmaak van oxytocine gestimuleerd. Daarbij leer ik jullie oefeningen om te zorgen dat moeder ontspannen blijft, zodat zij zich kan blijven richten op de baby en het geboorteproces. Als jullie afgestemd zijn op elkaar, op jullie baby en op het proces, dan is de kans groter op een voorspoedige en blije geboorte.

Spinning Babies en Rebozo

Tijdens de begeleiding besteed ik extra aandacht aan drie basisoefeningen van de Spinning Babies. Dit is een methode waarbij je oefeningen leert om je kindje te helpen goed te kunnen draaien en gemakkelijker het geboortekanaal te laten passeren. Daarnaast laat ik jullie voelen hoe fijn te is het is om te werken met de Rebozo. En dat alles in harmonieuze afstemming met elkaar, omdat de geboorte van jullie baby echt iets van jullie samen is.

Stuitligging

Ligt je baby in een (onvolkomen) stuit, dan kan ik je met speciale haptonomische oefeningen helpen om meer ruimte te maken in je bekken. Daardoor is de kans groter dat je kindje alsnog uit zichzelf draait. Mocht je toch naar het ziekenhuis moeten om je kindje uitwendig te laten draaien (versie), dan kan ik jullie oefeningen aanleren waardoor deze ingreep minder pijnlijk is. Zeker in combinatie met Moxatherapie is de slagingskans groot. Raadpleeg altijd voor de zekerheid je eigen verloskundige of gynaecoloog. (zie ook www.stuitlig.nl)

Angst voor de bevalling of hyperventilatie

Zie je op tegen de bevalling, ben je onzeker of heb je twijfels? Ben je bang voor de pijn en heb je bijvoorbeeld snel last van hyperventilatie, dan is haptonomische begeleiding uitermate geschikt. En mocht blijken dat je extra aandacht nodig hebt, dan kan ik je als haptotherapeut je net dat beetje meer bieden om je vertrouwen te vergroten. (Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat haptotherapie aanzienlijk de angst voor de geboorte vermindert. Lees hier mijn artikel in het Haptonomisch Contact)

Begeleiding aan huis

Om de oefeningen zo goed mogelijk af te stemmen, kom ik graag naar jullie toe. Samen kijken we hoe je de verschillende houdingen en oefeningen in je eigen omgeving kunt doen. Tenslotte begint de geboorte hoogstwaarschijnlijk bij jullie thuis en niet in mijn praktijkruimte. En omdat je lekker thuis bent, ben je ook nog eens het meest ontspannen. Of je nu kiest voor een thuisbevalling of in het ziekenhuis, de geboorte van je kindje begint thuis. Hoe veiliger en vertrouwder je je thuis voelt, hoe voorspoediger de ontsluiting gaat. Als jij je kunt overgeven aan het natuurlijke proces, hoe fijner.

Wil je toch liever naar de praktijk komen, dan kan dat natuurlijk ook. Het adres van mijn praktijk is Parkdwarsstraat 18 in Nijmegen.

Veilige hechting

Het verlangen naar bevestigend contact is een oerverlangen. Je gezien voelen maakt je vitaal en levendig. Het contact dat jullie nu al opbouwen met je nog ongeboren kind bevordert een veilige hechting en dat is de beste basis voor zijn verdere ontwikkeling. En vergeet niet dat je kindje al vanaf de twaalfde week voelt of er aandacht voor hem is of niet.

Hulp bij het maken van je geboorteplan

Je verloskundige heeft jullie gevraagd om een geboorteplan te maken. Daarin beschrijf je je wensen en voorkeuren. Maar belangrijker, ook wat je persé niet wil beschrijf je in je geboorteplan. Vind je het lastig om zo´n plan te maken dan kan ik jullie daarbij helpen.

Kosten

De kosten voor een sessie zwangerschapshaptonomie bedragen €72,50. Kies je ervoor om het gehele traject van zes sessies in één keer te betalen, dan ontvang je 10% korting en bedragen de kosten €391,50

Bij begeleiding aan huis wordt binnen een straal van 15 km geen extra reiskosten in rekening gebracht. Daarboven bedragen de reiskosten €0,20 p/km. Ook eventuele parkeerkosten worden in rekening gebracht.

Raadpleeg je zorgverzekering of het 2020 NFG vergoedingenoverzicht voor de vergoedingen.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact met me op. Je kunt me altijd bellen, appen of e-mailen.

Ik ben aangesloten bij de Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders (VHZB) 

Namens de VHZB ben ik afgevaardigde bij ENCA Nederland (European Network Childbirth Associates) Hier vind je ook meer informatie over de rechten van de bevallende vrouw.

Kijk op de website van de VHZB voor een videoimpressie van zwangerschapsbegeleiding.